Varannan amerikan uppger sig lida av prisökningar

publicerad 13 september 2022
- av Sofie Persson
Två män utanför en affär i Richmond, Virginia i USA.

Inte endast den europeiska utan även den amerikanska befolkningen uppger att man lider av prisökningarna och har svårt att få ekonomin att gå ihop. Enligt en ny undersökning gäller detta 56 procent av alla amerikaner.

I USA har inflationen ökat rekordartat under året, liksom i flera andra länder. En ny undersökning visar nu att 56 procent av amerikanerna lider markant av prishöjningarna, rapporterar Washington Times. Det är en ökning från 45 procent i november förra året. Undersökningen har gjorts av marknadsföringsföretaget Gallup via en webb-enkät som 1570 personer över 18 år har fyllt i från 1 till 22 augusti i år.

Låginkomsttagares ekonomiska bekymmer har ökat från att 70 procent av dem upplevde svårigheter i november till att 74 procent har svårt att få ihop det idag. En större ökning har dock skett vad gäller medel- och höginkomsttagarna. Bland höginkomsttagarna låg siffran på 40 procent som nu upplever svårigheter på grund av inflationen, vilket är en ökning på 12 procent sedan november. Bland medelinkomsttagare har antalet ökat 17 procent och ligger idag på 63 procent.

Ungefär 17 procent uppger att de tar bilen mer sällan och en av fyra amerikaner spenderar inte onödigtvis pengar generellt eller köper enbart nödvändiga saker. Att resa har 17 procent givit upp och 10 procent uppger att man sparar pengar genom att inte äta ute lika ofta. Cirka 10 procent köper också mindre mat eller har börjat odla sin egen.

8 procent stannar hemma för att spara mer pengar, medan endast 3 procent angav att man skjutit upp medicinska ingrepp, läkarbesök eller köp av receptbelagda varor.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!