Utredning: Fängelse för köp av hyreskontrakt

publicerad 7 november 2017

Regeringens utredare föreslår att otillåten handel med hyreskontrakt ska beläggas med upp till fyra års fängelse.

Under tisdagen tog biträdande justitieminister Heléne Fritzon emot ett betänkande från regeringens utredare, hovrättsrådet Jan Josefsson. Förslaget ska bland annat motverka handel med hyreskontrakt och oskäliga andrahandshyror.

Utredningen föreslår att bytesreglerna i hyreslagen ska ändras. Bland annat ska det krävas att bytesparterna har bott i sina lägenheter i minst ett år och att en hyresrätt ska vara förverkad om hyresgästen betalat otillåten ersättning för den.

Jan Josefsson föreslår även att handel med hyreskontrakt ska kriminaliseras och leda till upp till fyra års fängelse.

– Den olagliga handeln med hyresrätter utgör ett stort problem. Enskilda drabbas och förtroendet för hyresrätten skadas. Därför är det med stort intresse som jag tar emot den här utredningen och ser fram emot att få gå igenom förslagen i detalj, säger biträdande justitieminister Heléne Fritzon (S) i ett pressmeddelande.

Företrädare för SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, välkomnar förslaget.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.