Ekonomi

Utredning: Fängelse för köp av hyreskontrakt

Regeringens utredare föreslår att otillåten handel med hyreskontrakt ska beläggas med upp till fyra års fängelse.

Under tisdagen tog biträdande justitieminister Heléne Fritzon emot ett betänkande från regeringens utredare, hovrättsrådet Jan Josefsson. Förslaget ska bland annat motverka handel med hyreskontrakt och oskäliga andrahandshyror.
Utredningen föreslår att bytesreglerna i hyreslagen ska ändras. Bland annat ska det krävas att bytesparterna har bott i sina lägenheter i minst ett år och att en hyresrätt ska vara förverkad om hyresgästen betalat otillåten ersättning för den.

Jan Josefsson föreslår även att handel med hyreskontrakt ska kriminaliseras och leda till upp till fyra års fängelse.

– Den olagliga handeln med hyresrätter utgör ett stort problem. Enskilda drabbas och förtroendet för hyresrätten skadas. Därför är det med stort intresse som jag tar emot den här utredningen och ser fram emot att få gå igenom förslagen i detalj, säger biträdande justitieminister Heléne Fritzon (S) i ett pressmeddelande.

Företrädare för SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, välkomnar förslaget.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!