USA stämmer Bank of America

publicerad 7 augusti 2013

Den amerikanska regeringen lämnade på tisdagen in två stämningsansökningar mot Bank of America. Stämningen gäller ekonomiskt bedrägeri då banken ska ha blåst investerare på pengar.

Försäljningen av osäkra bolånevärdepapper från bankens sida är den främsta anledningen till att banken stäms. Justitiedepartementet anklagar Bank of America för att ha ljugit för investerare om risken med bolån som täcker värdepapper.

Foto: Flickr/I-5 Design & Manufacture/CC BY-NC-ND 2.0
Foto: Flickr/I-5 Design & Manufacture/CC BY-NC-ND 2.0

– Vi blev tillsagda att ljuga för kunderna, säger Simone Gordon, som arbetade på bankens förlustminskningsavdelning fram till februari 2012, enligt CNBC.

Banken anklagas även för att medvetet ha undvikit att utföra den aktsamhet som krävdes. Det ledde till att investerare förlorade hundratals miljoner kronor. Den sammanlagda kostnaden uppgår dock till nästan sex miljarder kronor.

– Bank of Americas hänsynslösa och bedrägliga värdepapperisering i upptakten till finanskrisen orsakade stora förluster för investerare. Nu kommer Bank of America att få ta konsekvenserna av sitt agerande, säger Anne Tompkins, jurist vid justitiedepartementet.

Åklagare har sagt att det exakta beloppet av de civilrättsliga påföljderna bestäms allt eftersom tvisterna forsätter, skriver Washington Post.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.