USA och Saudiarabien i oljekonflikt

Det nya kalla kriget

publicerad 13 juni 2023
- av Isac Boman
Mohammed bin Salman och Joe Biden.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


När saudierna minskade sin oljeproduktion lovade Joe Biden att detta skulle få “konsekvenser”. Kronprins Mohammed bin Salman svarade då med att hota med att skapa en amerikansk ekonomisk katastrof, och ska även ha uttryckt en motvilja angående att samarbeta med Biden-administrationen framöver.

USA:s utrikesminister Anthony Blinken och Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman förmedlade en bild av enighet och vänskap vid ett toppmöte i Riyadh under förra veckan. Enligt det amerikanska utrikesdepartementet bekräftade man sitt gemensamma åtagande att “skapa stabilitet, säkerhet och välstånd i Mellanöstern”, men enligt läckta Pentagondokument är relationen mellan USA och Saudiarabien allt annat än bra.

Konflikten blossade upp i oktober när Saudiarabien, samtidigt som Ryssland, minskade sin oljeproduktion – något som ska ha gjort makthavarna i Washington och president Biden i synnerhet mycket upprörda.

Joe Biden ska ha lovat att saudiernas beslut skulle få ”konsekvenser” – något som i sin tur fick kronprins Mohammed bin Salman att hota USA med ekonomisk katastrof, ett hot som enligt Business Insider ska ha gett önskat resultat då Bidens utlovade ”konsekvenser” inte blivit av.

Istället sände USA en delegation ledd av utrikesminister Anthony Blinken för att uppvakta kronprinsen – samtidigt som saudierna intensifierat sitt samarbete med Kina, USA:s kanske främsta globala rival.

En av USA:s viktigaste allierade

Kronprinsen ska enligt de läckta dokumenten ha sagt att han inte vill ha mer med den amerikanska administrationen att göra och att deras hot kommer att få stora ekonomiska konsekvenser för USA.

– Mohammed bin Salman är angelägen om att låta Washington veta att USA behöver Saudiarabien lika mycket som kungadömet behöver Amerika. Kronprinsen vill att Biden och alla andra i Washington ska respektera Saudiarabiens suveränitet och rätt att fatta beslut som främjar landets nationella intressen, kommenterar den geopolitiske analytikern Giorgio Cafiero.

Saudiarabien är inte bara en av USA:s allra viktigaste allierade i Mellanöstern, man är också världens största oljeproducent och har därigenom makten att direkt påverka såväl den globala oljemarknaden som den amerikanska ekonomin.

Förra veckan beslutade man återigen att minska oljeproduktionen och motiverade detta med att man vill stabilisera oljemarknaden – ett beslut som lär leda till ännu mer amerikansk ilska.

Under sin presidentvalkampanj lovade Joe Biden att göra kronprins bin Salman till en ”paria” på grund av dennes påstådda inblandning i mordet på dissidenten och journalisten Jamal Khashoggi. Kronprinsen ska ha reagerat på dessa uttalanden genom att håna Biden bakom dennes rygg och ska enligt uppgifter också ha uttryckt förhoppningar om att kunna tillskansa sig amerikansk kärnkraftsteknologi genom att spela ut USA och dess konkurrenter mot varandra.

Trots konflikten tror Giorgio Cafiero ändå att USA och Saudiarabien kommer att fortsätta samarbeta och att det viktiga för bin Salman är att han inte betraktas som en nickedocka som styrs av amerikanerna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!