Tysklands största hyresvärd sänker värmen

Det nya kalla kriget

publicerad 11 juli 2022
- av Isac Boman
Vonovia är också Sveriges största hyresvärd.

Tysklands största hyresvärd för privatpersoner låter nu meddela att man sänker värmen för alla sina hyresgäster nattetid. Mellan klockan 23 och 06 kommer temperaturen inte att överstiga 17 grader.

Enligt Vonovia kommer hyresgästerna att ha det lika varmt som vanligt under dagen och tidiga kvällar – men tvingas leva under betydligt kyligare förhållanden nattetid. Detta eftersom uppvärmningskostnaderna stigit kraftigt efter att ekonomiska sanktioner och handelsstopp införts mot Ryssland.

Åtgärden att sänka värmen i hyresgästernas bostäder ska leda till att uppvärmningskostnaderna minskar med cirka åtta procent, enligt företaget.

Vonovias hyresgäster betalar en summa varje månad för uppvärmning som utgår från en uppskattad årlig kostnad för företaget. I slutet på varje år kan hyresvärdar be om mer pengar för uppvärmningen för sina hyresgäster om uppvärmningen kostat mer än vad dessa har betalat och nästa år är det sannolikt att räkningarna blir mycket högre än vanligt.

Företrädare för hyresjätten menar nämligen att de ökande energipriserna kommer att leda till att hyresgästerna tvingas betala omkring två månadshyror extra och man kommer att fortsätta ge sina hyresgäster mycket höga räkningar under lång tid framöver.

55 procent av Vonovias uppvärmningssystem drivs med gas och i Tyskland och andra europeiska länder har det blivit något av en krissituation efter att Ryssland som svar på sanktionerna minskat på sina gasleveranser via Nord Stream 1.

Om ingen lösning hittas och det blir akut brist på gas så står det också klart att Tyskland kommer att börja ransonera bränsle. Redan nu uppmanar man dock både företag och allmänhet att minska sin förbrukning.

Även i Sverige är Vonovia den största hyresvärden och ägde 2019 över 38 000 lägenheter runt om i landet. Hur svenska hyresgäster kommer att påverkas är ännu oklart.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!