Ekonomi

Tysklands finansminister varnar: En ny finanskris är på väg

Wolfgang Schäuble har varit Tysklands finansminister sedan 2009

Den tyske finansministern Wolfgang Schäuble spår att en global finanskris kommer bryta ut inom kort.

Enligt Schäuble, som varit Tysklands finansminister sedan 2009 och innan årsskiftet kommer lämna ministerposten för att bli talman för förbundsdagen, finns det en stor risk för nya finansbubblor eftersom centralbankerna spenderat åtskilliga biljoner i marknaderna och infört låga räntor. Detta kan enligt Schäuble orsaka en ny finanskris om man inte vidtar åtgärder.

Ekonomer över hela världen är oroade över de ökade riskerna som uppstår genom ackumulering av mer och mer likviditet och tillväxten av offentlig och privat skuld. Jag är själv bekymrad över detta, säger Schäuble i en intervju med Financial Times.

Schäubles kritik riktar sig mot centralbanker som Internationella valutafonden (IMF) som varit delaktiga i att få marknaderna att växa rekordmycket. I USA är detta mycket tydligt, där Dow Jones-indexet har rusat med nästan fjärdedel sedan Donald Trump vann det amerikanska presidentvalet ifjol.

Även inflytelserika och ökända Bank for International Settlements (BIS) har varnat för finansiella oroligheter.

Så sent som i september rapporterade Zerohedge att den globala skuldsättningen kan ha varit underrapporterad med hela 14 biljoner dollar, motsvarande 113 biljoner kronor.