Tyskland går om Japan som tredje största ekonomi

publicerad 16 februari 2024
- av Sofie Persson
Japan har historiskt beskrivits som "ett ekonomiskt mirakel" på grund av sin snabba tillväxt efter andra världskriget.

Tyskland går om Japan som världens tredje största ekonomi. Den japanska regeringen rapporterade att ekonomin krympt med 0,4 procent på årsbasis i det fjärde kvartalet för 2023.

Trots att Japans BNP ökade med 1,9 procent under hela 2023 sjönk den både under tredje och fjärde kvartalet med 2,9 procent respektive 0,4 procent. Japans BNP uppgick till 4,2 biljoner dollar förra året, medan Tysklands var 4,4 biljoner dollar. Det gör att Tyskland nu går om landet och tar plats som världens tredje största ekonomi.

En svagare yen tros vara en anledning till nedgången, samtidigt menar ekonomer att det också återspeglar en nedgång i befolkningen med eftersläpande produktivitet och konkurrenskraft. Det kommer sannolikt att leda till att Japan får en mindre närvaro i världen, säger Tetsuji Okazaki, professor i ekonomi vid University of Tokyo.

För några år sedan kunde Japan till exempel stoltsera med en stark bilsektor. Men med tillkomsten av elfordon har även den fördelen skakats om, säger han till AP News. Många faktorer har ännu inte spelat ut sin roll, “men när vi blickar framåt mot de kommande decennierna är utsikterna för Japan dystra.

Japan har historiskt sett beskrivits som “ett ekonomiskt mirakel”, som efter andra världskriget blev den näst största ekonomin efter USA. Det höll i sig under 1970- och 1980-talen. Japans ekonomi var den näst största fram till 2010, då den överträffades av Kinas. Idag är USA fortfarande världens största ekonomi, följt av just Kina.

En biljon (trillion på engelska) är 1000 miljarder och ska inte förväxlas med engelskans billion, som vanligtvis åsyftar miljard.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!