Tyska professorer och företagsledare stämmer den europeiska centralbanken

Tyska professorer och företagsledare vill stoppa tyska Bundesbank från att delta i ECB:s program för köp av företagsobligationer som lanseras nästa månad - nu stämmer protestgruppen den europeiska centralbanken.

publicerad 16 maj 2016

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En rad framstående tyska professorer och företagsledare har stämt den Europeiska centralbanken, ECB. Åtalet handlar om huruvida ECB har överträtt sina befogenheter genom att ägna sig åt allt för omfattande köp av statsobligationer och företagsobligationer, rapporterar den tyska tidningen Welt am Sonntag.

ECBs nuvarande penningpolitik är varken nödvändig eller lämplig för att stimulera euroområdets ekonomi, säger initiativtagaren Markus C. Kerber, professor i offentlig finansiering och ekonomisk politik vid TU Berlin, till Welt am Sonntag.

Den tyske professorn menar att ECB uppträder som ”suverän diktator” som högst godtyckligt följer sitt föreskrivna mandat – och därmed bryter mot proportionalitetsprincipen som fastställs i artikel 20 i den tyska grundlagen. Protestgruppen menar att tyska skattebetalare riskerar att sitta med obligationer värda 1,74 miljarder euro som i värsta fall kan falla i värde ifall ECB fortsätter att bedriva dagens penningpolitik.

De tyska professorerna och företagsledarna hoppas att åtalet ska leda till en fällande dom som förhindrar tyska Bundesbank från att delta i ECB:s program för köp av företagsobligationer som lanseras i juni i år.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!