Trojkan skapar sociala problem i EU

publicerad 29 januari 2014

Krisprogrammen i Grekland, Portugal, Irland och Cypern har lett till försvagade kollektivavtal, rekordhög arbetslöshet och kränkningar av invånarnas grundläggande sociala rättigheter.

Det var slutsatsen när Europaparlamentets sysselsättningsutskott samlade ledamöter och experter till en utfrågning den 9 januari, rapporterar Fackliga Brysselkontoret.

Det som kallas trojkan, EU-kommissionen, Europeiska central­banken och Internationella valutafonden, ligger bakom anpassningsprogrammen som förhandlades fram med krisländerna för att de skulle få nödlån.

Under utfrågningen fanns det en bred enighet om att krisprogram­men inte har haft den effekt som var avsedd på tillväxt, sysselsättning och konkurrenskraft. Utskottet ska ta fram ett betänkande om de sociala konsekvenserna av trojkans agerande, med omröstning i februari.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.