Tesla krossar försäljningsprognoser – ökar med 83 procent

publicerad 4 juli 2023
- av Redaktionen
Tesla Model 3 redo för leverans utanför fabriken i Fremont, Kalifornien.

Den av Elon Musk ledda biltillverkaren Tesla har slagit rekord med en levereras på hela 466 000 bilar under det andra kvartalet. Genom att sänka priserna har de sett en rejäl försäljningsökning på sina mest populära elbilar.

Under perioden april till juni levererade de 10% fler fordon än föregående kvartal och hela 83% fler än under samma period förra året. Analytiker hade spått att de skulle sälja runt 455 000 bilar, men Tesla krossade de prognoserna.

– Prissänkningarna var ett smart drag av Tesla och det har verkligen betalat sig på marknaden, särskilt i Kina, säger Dan Ives, analytiker på Wedbush Securities.

Företaget har som mål att öka försäljningsvolymerna med i genomsnitt 50% per år.

– Det finns massor av folk som vill köpa en Tesla, men som inte har råd. De här prisförändringarna gör verkligen skillnad för genomsnittskonsumenten, sa Musk tidigare i år.

Under kvartalet levererade Tesla 446 915 bilar av modellerna Model 3 och Model Y – deras modeller för massmarknaden. De levererade också 19 225 av de lyxigare Model S och Model X. Leveranserna av företagets omtalade Cybertruck kommer också att påbörjas under detta kvartal.

Prissänkningar och amerikanska skattelättnader har gjort Teslas elbilar mer överkomliga. Alla deras Model 3-bilar i USA är nu berättigade till fulla federala skattelättnader på 7500 dollar.

Det är inte bara bilförsäljningen som går bra för Tesla. Flera företag, inklusive Ford och General Motors, samt tillverkare av snabbladdningsutrustning, har valt att anta Teslas nordamerikanska laddningsstandard vilket gett företaget en skjuts.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!