Sveriges unga muslimer tvingas betala tillbaka miljonbelopp

publicerad 5 november 2019
- av Per Nordin

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


2739 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sveriges unga muslimer anses inte respektera demokratins idéer enligt Kammarrätten i Stockholm. Därför tvingas man nu betala tillbaka 1,4 miljoner kronor som man tidigare fått i statsbidrag.

Sveriges unga muslimer (Sum) har länge anklagats för att ha kopplingar till mer radikal islamsk extremism och vila på en icke-demokratisk grund, detta har gjort att Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor flera gånger avslagit deras ansökningar om statsbidrag.

Förvaltningsrätten har dock vid överklagan tidigare gett Sum rätt och de har fått pengarna i alla fall. Den här gången överklagades beslutet ända till kammarrätten och dessa håller inte alls med Förvaltningsrätten utan kräver att Sum ska återbetala pengarna de fått för 2019.

Som argument lyfts bland annat fram att organisationen bjudit in olämpliga och extrema föreläsare och att företrädare för organisationen har uttalat sig antidemokratiskt. Man anser inte heller att Sum har vidtagit tillräckliga åtgärder för att motverka bristerna i sin organisation.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!