Ekonomi

“Sverige på väg mot nolltillväxt och stigande arbetslöshet”

Riksbankshuset vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Sverige har nolltillväxt och stigande arbetslöshet. Riksbanken förringar svaghetstecknen i ekonomin. En betydande försvagning på arbetsmarknaden har redan skett och arbetslösheten kommer att stiga mer. Det skriver Veckans Affärer.

Man grundar sig på Danske Bank i dess Nordic Outlook som presenterades på tisdagen. Där jämförs situationen med eurokrisen 2011-2012.
Sverige är på väg mot nolltillväxt och stigande arbetslöshet. Riksbanken förringar svaghetstecknen och finanspolitikens strikta inriktning på överskott i staten utnyttjar inte de goda förutsättningar som finns nu när skuldankaret är uppnått, säger Michael Grahn, Danske Banks chefsekonom i Sverige.

Sveriges BNP väntas öka 1,0 procent i år och 1,0 procent 2020. I den förra prognosen från juni spåddes en BNP-tillväxt på 1,3 procent i år och 1,7 procent nästa år.

Bostadsmarknaden förutspås bli ett sänke. Arbetsmarknaden har också försämrats snabbt. Förutom stigande arbetslöshet handlar det om färre lediga jobb, fler inskrivna vid Arbetsförmedlingen, vikande anställningsplaner och färre övertidstimmar. Arbetslösheten tros stiga till 6,8 procent i år och öka till 7,8 procent under 2020.

Enligt Danske Bank befinner sig Riksbanken i något slags förnekelsestadium där den räknar med en räntehöjning runt årsskiftet, trots svagare signaler om internationell och svensk konjunktur, en mjukare hållning från världens stora centralbanker och räntor som sjunkit till rekordlåga nivåer.

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!