Svenskarnas skulder hos Kronofogden slår rekord

publicerad 30 januari 2023
- av Sofie Persson
Svenskarnas skulder till Kronofogden har ökat med sju miljarder sedan förra året.

Det svenska skuldberget hos Kronofogden slår rekord i år. Totalt ligger summan på 101 miljarder kronor – en ökning med sju miljarder sedan förra året.

Antalet personer som finns registrerade hos Kronofogden har ökat med 0,7 procent och sedan förra året har det tillkommit 2 742 nyregistrerade personer. Vid årsskiftet fanns det sammanlagt 393 781 personer registrerade hos myndigheten.

Skuldbeloppen har ökat med 7,4 procent, visar Kronofogdens senaste statistik, vilket man menar delvis beror på räntor, delvis på fler skulder med högre belopp. Samtidigt ökade skuldbeloppen i alla län, förutom i Jönköpings län där det minskade. I Stockholms och Västra Götalands län var ökningen störst.

I Ljusnarsberg i Örebro län finns högst andel skuldsatta invånare med 9,1 procent samtidigt som Lomma i Skåne län har lägst med 0,8 procent. Antalet personer med skulder ökar samtidigt i ungefär hälften av alla kommuner, men i 138 har det faktiskt minskat.

Idag ligger den sammanlagda skulden för privatpersoner på 101 miljarder kronor. Det är en ökning med sju miljarder kronor sedan förra året. På tio år har skuldberget vuxit med omkring 34 miljarder kronor.

Ökade levnadsomkostnader generellt bidrar till högre överskuldsättning. De som redan har det tufft ekonomiskt, med små marginaler, blir lättare överskuldsatta, säger Davor Vuleta, analytiker på Kronofogden.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.