Svenskarna säger fortsatt nej till euron

publicerad 9 december 2021
- av Isac Boman

Det svenska folket vill ha kvar sin nationella valuta och bara var femte svensk skulle rösta ”ja” till att införa euron om det var folkomröstning idag.

SCB:s senaste partisympatiundersökning visar att motståndet mot att införa euron fortfarande är mycket stort i Sverige. 63,5 procent av väljarna uppger att de skulle rösta ”nej” till euron om det var folkomröstning i dag – detta att jämföra med enbart 20,6 procent som är för ett valutabyte. 15,8 procent uppger att de inte vet hur de skulle rösta.

Stödet för euron är på samma låga nivåer som vid undersökningen i maj 2021 och någon statistiskt säkerställd förändring kan inte ses.


Annonser:


Foto: faksimil/SCB

 

Vad gäller medlemskapet i EU så är svenskarna enligt undersökningen mer positiva – 57,5 procent anser att de ”i huvudsak” är för Sveriges medlemskap i Europeiska unionen och andelen som i huvudsak är emot är 15,9 procent. Mer än en fjärdedel (26,7 procent) uppger att de inte har någon bestämd uppfattning i frågan.

Undersökningen genomfördes i november 2021 och 4319 av 9190 slumpvis utvalda personer valde att delta antingen via telefonintervjuer eller webbenkät.

2003 genomfördes en folkomröstning om införandet av euron i Sverige. Nej-sidan segrade då med 55,91 procent av rösterna mot 42,02 procent för euro-förespråkarna.

Av de politiska partierna är det idag framför allt Liberalerna som mest aktivt lobbar för ett införande av euron och att den svenska kronan ska överges, partiet hävdar bland annat att Sverige riskerar att ”hamna utanför” det europeiska samarbetet om den överstatliga valutan inte införs så snart som möjligt.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.