Soros betalade ingen skatt – men gav miljarder till vänsteraktivister

publicerad 11 juni 2021
George Soros på Världsekonomiskt forum.

Den ökände ultraglobalisten och valutaspekulanten George Soros donerade miljontals dollar till vänsterorienterade politiska kampanjer och projekt – och miljarder till sin egen vänsterliberala stiftelse. Under samma period betalade han samtidigt inte någon federal inkomstskatt alls, enligt en granskning av ProPublica.

Nyligen kunde ProPublica genom att ta del av dokument från amerikanska skattemyndigheter notera att flera av USA:s rikaste personer – däribland Amazons grundare Jeff Bezos, Teslas vd Elon Musk och den judiske finansmannen George Soros – inte betalade någon som helst federal inkomstskatt under flera år då de hävdade att de gjort så pass stora förluster så att dessa ätit upp alla eventuella vinster.

Soros lyckade försök att smita undan skatten sticker ut mest eftersom han samtidigt har finansierat flera vänsterextrema grupperingar som bland annat hyser övertygelsen att rika ska betala mer skatt, skriver Breitbart.
Även Michael Bloomberg och miljardären Carl Icahn slapp betala någon federal inkomstskatt minst tre år i rad.

En talesperson för Soros säger i ett uttalande att den ökände globalisten mellan 2016 och 2018 ”förlorat pengar” på sina investeringar och därför heller inte behövde betala någon skatt under dessa år. Exakt hur Soros har förlorat så mycket pengar är oklart då aktiemarknaden, där han tidigare gjort sig en förmögenhet, steg kraftigt mellan 2016 och 2018.

Noterbart är också att han samtidigt som påstår att han förlorat stora summor pengar ändå hade råd att donera miljontals dollar till Demokraterna och andra vänsterorienterade grupperingar och projekt som skulle ”göra motstånd” mot Donald Trump.

2017 donerade han hisnande 18 miljarder dollar till sin egen stiftelse Open Society Foundations som i sin tur gjort sig känd för att finansiera vänsterextrema och antinationalistiskt inriktade projekt, däribland olika projekt relaterade till den våldsbejakande svart makt-rörelsen BLM. New York Times lyfte vid tillfället fram att det var en av de största donationerna någonsin från en enskild givare till en enskild stiftelse, medan Breitbart pekar på att det också kan ha varit ett kalkylerat sätt för Soros att slippa betala någon skatt.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!