Skattepengar pumpas in i Bonnierkoncernen – delar ut 100 miljoner till ägarna

publicerad 11 september 2023
- av Markus Andersson
Anders Eriksson, koncernchef och vd för Bonnier News Local och Jönköpingspostens kontor - en av koncernens många lokaltidningar.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Bonnier News Local får i år skattefinansierade bidrag och stöd på hela 260 miljoner kronor. Samtidigt delar man ut 108 miljoner till bolagets aktieägare.

– Vi är affärsdrivande och vinstdrivande och har åtaganden mot våra delägare, förklarar vd:n Anders Eriksson.

Det är Dagens Media som noterar att Bonniers lokaltidningar är systemets allra största bidragstagare och att 7 av miljonerna ”går till Mittmedias ägarstiftelse som har en preferensaktie”. Ytterligare 101 miljoner delas sedan ut till övriga ägare.

Utan statligt stöd hade lokaltidningarna gått back med cirka 150 miljoner och det hade inte funnits en krona att dela ut”, skriver man.

Det faktum att Bonniers lokaltidningar tar emot hundratals miljoner i skattefinansierat stöd och samtidigt delar ut över 100 miljoner till aktieägarna är enligt vd och koncernchefen Anders Eriksson inget att anmärka på.

– Vi är affärsdrivande och vinstdrivande och har åtaganden mot våra delägare enligt vår utdelningspolicy, säger han och påpekar att Bonnier News Group – en annan del av Bonnierimperiet, valt att inte dela ut några pengar till aktieägarna i år.

Ett axplock av Bonniers lokaltidningar. Foto: faksimil/Bonnier News Local

Vid årsskiftet görs systemet med presstöd om – men enligt Dagens Media tyder allting på ”att Bonnier även fortsättningsvis kommer att få en stor del av bidragskakan”.

Kritiska röster har länge argumenterat för att det är orimligt att ett skattefinansierat bidrag ämnat att stötta och möjliggöra fortsatt verksamhet i praktiken istället kan delas ut som vinster till aktieägarna.

Förra året omsatte Bonnier News Local cirka tre miljarder kronor – men rörelseresultatet var bara 16 miljoner, trots statligt stöd på ungefär 250 miljoner kronor. Bolaget äger i dagsläget 48 lokaltidningar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!