Samsung satsar 205 miljarder dollar på chipptillverkning – och vaccinproduktion

publicerad 29 augusti 2021
- av Markus Andersson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den Sydkoreabaserade techjätten Samsung meddelar att man har för avsikt att investera 240 000 miljarder won – eller 205 miljarder dollar – fram till 2023 på chipptillverkning och vaccinproduktion för att stärka sin globala ställning på världsmarknaden.

Enligt Samsung Group behövs den enorma satsningen under de kommande tre åren för att ”säkra framtida tillväxt” och ”expandera det teknologiska ledarskapet” efter coronapandemin. Konglomeratet meddelar att man därför ökar sina investeringar med en tredjedel mer än vad man tidigare planerat och lägger en stor del av budgeten på forskning då man har för avsikt att vara helt världsledande inom området chipptillverkning.

Även vad gäller produktion av de kontroversiella vaccinen mot covid-19 vill Samsung nu spela en större roll och man bekräftar att man planerat att bygga två nya anläggningar avsedda för vaccintillverkning – utöver de tre som redan finns i bruk.

Utspelet kommer bara 11 dagar efter att konglomeratets huvudman Lee Jae-yong blivit villkorligt frigiven efter att ha suttit i fängelse för mutbrott och förskingring.

Sydkoreas största företag meddelar också att man ”för att hjälpa den inhemska ekonomin att återhämta sig från covid-19” kommer att ”skapa” 40 000 nya arbeten under de kommande tre åren och hävdar att de massiva investeringarna totalt kan skapa upp till 560 000 nya arbeten.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!