Rot och rutavdrag ökar i popularitet – avdraget kan nu trefaldigas

publicerad 4 februari 2019
Underhålls- och flyttstädning är en av de tjänster som ingår i rutavdraget

I överenskommelse mellan S, MP, C och L ligger bland annat att förslaget att taket för ruttjänster ska trefaldigas från dagens 25 000 kronor till 75 000 kronor. Totalt gjordes rot- och rutavdrag på drygt 14, 4 miljarder kronor under 2018. I snitt gjorde varje person avdrag för 7 363 kronor men beloppet skiljer sig åt mellan länen. Det visar en genomgång som Länsförsäkringar har gjort med hjälp av statistik från Skatteverket. Ta även del av tre tips för årets rot- och rutavdrag och vad det är du kan dra av för.

Rot- och rutavdraget är populära och 2018 utnyttjade 966 211 personer rutavdraget och 991 454 personer rotavdraget. Men hur mycket man utnyttjar tjänsterna skiljer sig åt beroende på i vilket län man bor i. I Stockholm drar varje rut-användare i genomsnitt av 7 055 kronor medan de som bor i Gävleborg drar av 3 709 kronor. Motsvarande siffra för rot är att Södermanland toppar med 11 559 kronor och Skåne ligger längst ned på listan med 7 301 kronor per person.

– Det är såklart så att alla inte har råd att använda de här tjänsterna, men många kanske glömmer hur många olika typer av tjänster man faktiskt får dra av för, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

– Rutavdraget är utvidgat till att gälla fler tjänster, såsom flytthjälp, sömnadstjänster och reparation av vitvaror. Det kan göra ofta återkommande tjänster i hushållet mindre kostsamma och många gånger tänker man inte på att den egna tiden också har ett värde.

För rotavdraget finns det ett krav på att du ska äga bostaden där arbetet utförs. För rutavdraget finns inget sådant krav.

– Glöm inte att du exempelvis kan nyttja rutavdraget vid slutstädning av ett sommarhus som du hyr i sommar och att avdraget kan utnyttjas av två personer i ett hushåll. Idag visar statistiken nämligen att män gör mer rotavdrag och kvinnor mer rutavdrag, säger Emma Persson.

Tre tips till dig som vill använda rot- och rutavdrag:

  • Avdraget matchas mot hur mycket skatt du betalar så var noga med att du betalat tillräckligt med skatt under året. Övriga avdrag, som t ex avdrag för resor till och från arbetet eller ränteavdrag påverkar också eftersom avdragsutrymmet minskar. Det finns en utmärkt räknesnurra på Skatteverkets hemsida för den som är osäker.
  • Rot- och rutavdraget räknas ihop och får för närvarande maximalt uppgå till 50 000 kr per person och år. För personer över 65 år är rutavdraget 50 000 kr per person och år och för personer under 65 år 25 000 kr. Enligt gällande statsbudget föreslås taket för rutavdraget höjas men än så länge finns inga lagförslag eller tidplan för detta. Rutavdraget är sedan tidigare utvidgat till att även omfatta flyttjänster, reparation och felsökning av vitvaror i hemmet, klädvård i hemmet och vissa IT-tjänster.
  • För att få utnyttja rotavdraget måste du äga bostaden eller fritidshuset där arbetet utförs, till skillnad från rutavdraget. Därmed går det också att använda rutavdraget även om du hyr en bostad under kortare tid.

 

För mer information om hur rot- och rutavdraget fungerar och vad du får dra av för, besök Skatteverkets hemsida.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.