Riksbanken vill kartlägga svenskarna

publicerad 8 juli 2013

Riksbanken går i ett brev till Sveriges bank-vd:ar ut och kräver in uppgifter om samtliga privatkunders skulder på individnivå, skriver Dagens industri.

Riksbankschefen Stefan Ingves ser dig. Foto: Faksimil/Riksbank.se
Riksbankschefen Stefan Ingves ser dig. Foto: Faksimil/Riksbank.se

Riksbanken med riksbankschefen Stefan Ingves i spetsen vill kunna få en fullständig bild av hushållens skuldsättning och de risker som den är förknippad med. Enligt Dagens industri sker det för att bilda sig en uppfattning om skuldsättningsgraden.

Handlingen utgör en del i den konflikt som bildats mellan Finansinspektionen och Riksbanken om vem som ska ansvara för hushållens skuldsättning.

– …för våra kunders räkning, kan man fundera över denna övervakarmentalitet på individnivå. Om man har 20 procents belåning på sitt hus på bra läge, ska Riksbanken då behöva veta om det, säger en källa som Dagens industri talat med.

Riksbankens brev har mötts med viss skepsis inom bankkretsarna. Man anser att även om uppgifterna avidentifieras, kränks den personliga integriteten.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.