Ekonomi

Riksbanken höjer räntan – för första gången på sju år

Stefan Ingves, Sveriges riksbankschef.

Sveriges riksbank höjer styrräntan med 0,25 procent. Det är Riksbankens första räntehöjning sedan 2011.

Enligt Riksbanken är konjunkturen så stark att man väljer att höja räntan, från minus 0,5 procent till minus 0,25 procent.
Konjunkturen är stark och förutsättningarna är goda för att inflationen ska vara kvar nära inflationsmålet framöver. I takt med att inflationen och inflationsförväntningarna har etablerats kring 2 procent har behovet av en mycket expansiv penningpolitik minskat något”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Riksbanken flaggar också för ytterligare räntehöjningar, sannolikt under andra halvåret 2019. Detta skulle innebära att Sverige kan komma att lämna den minusränta som funnits sedan 2015.

Under gårdagen meddelande USA:s centralbank The Federal Reserve att man kommer att höja styrräntan för fjärde gången under 2018.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!