Region Stockholm ber allmänheten om donationer

publicerad 15 april 2020
- av Markus Andersson
Region Stockholm och finansregionrådet Iréne Svenonius ber privatpersoner och företag om donationer.

Trots att Sverige redan har bland de högsta skatterna i världen ber nu Region Stockholm privatpersoner och företag om donationer i samband med coronakrisen. Man hävdar samtidigt att regionens ekonomi är god och att donationerna ska användas som ”grädde på moset”.

Efter beslut av en bred politisk majoritet har en särskild gåvofond startats, där de insamlade pengarna ska gå till att köpa in skyddsutrustning, inventarier och läkemedel som ska användas för att bekämpa coronaviruset.

– Det är ju många företag och privatpersoner som har hört av sig och vill donera även kontanta medel, och vi har sagt att man får skänka maximalt en miljon kronor till den här fonden, det är det högsta beloppet, men man kan alltså ge så lite eller så mycket som man vill i övrigt, säger finansregionråd Iréne Svenonius (M) till SR.

Hon menar att pengarna exempelvis kan gå till att köpa upp munskydd och förkläden, eller någonting annat som personalen uttryckt önskemål om.

Finansregionrådet hävdar trots önskan om donationer från allmänheten att regionens ekonomi är god och att de insamlade pengarna från privatpersoner och företag ska ses som ”grädde på moset”.

– Allt det vi ska klara inom hälso- och sjukvård och kollektivtrafiken, det klarar vi med egna pengar. Det här är grädden på moset och som ska användas just för det också.

Trots att Sverige redan har bland de högsta skatterna i världen, med ett skattetryck på omkring 44 procent, tror Svenonius ändå att många svenskar vill bidra med ytterligare medel till regionens gåvofond för att göra en särskild insats för både vårdpersonal och patienter.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.