Ekonomi

Regeringen vill skrota skatt för att hjälpa etablissemangsmedia att bekämpa “fake news”

Regeringen och finansminister Magdalena Andersson (S) vill att reklamskatten för dagstidningar och tidskrifter ska avskaffas. Med en slopad reklamskatt vill man hjälpa etablissemangsmedia att bekämpa falska nyheter, enligt finansministern.

Många tidningar som utgör det som kallas för massmedia går med ekonomisk förlust och tvingas till återkommande nedskärningar. Regeringen har därför presenterat ett förslag om att skrota reklamskatten för att “upprätthålla en livskraftig dagspress i hela landet”.

I de tider vi lever nu, med alla rykten på nätet och “fake news”, tycker vi det är otroligt viktigt med den dagspress vi har i Sverige. Ett sätt att stödja den är att avskaffa den här skatten, säger finansminister Magdalena Andersson i ett pressmeddelande.

Den rödgröna regeringen har under de senaste åren sänkt punktskatten på reklam för pappersmedia. Totalt skulle ett 30-tal tidningar omfattas av att punktskatten på reklamintäkterna slopas.

Regeringen hoppas att reklamskatten ska avskaffas redan vid årsskiftet.

Liknande artiklar

Censurivrarna till mediejättar måste jagas med blå... De senaste veckorna har Nya Dagbladet kunnat visa att distansen mellan mediejättar som Google, Expressen, DN och den van...
Fria Tidningar tvingas lägga ner Vänsterorienterade Fria Tidningar går i graven. Det meddelar Johan Ehrenberg, som driver ETC som i sin tur äger Fria Tid...
NyD-podden #22 – Med NewsVoice om besöken hos Goog... I detta tjugoandra avsnitt av NyD-podden medverkade nyhetschefen Alexander Almqvist-Paajanen, chefredaktör Markus Anders...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!