Regeringen vill se större möjligheter att stoppa utländska investeringar

Det nya kalla kriget

publicerad 11 april 2023
- av Isac Boman
Justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sveriges regering har nyligen presenterat ett lagförslag i syfte att få större möjligheter att stoppa utländska aktörer från att investera i svenska ”företag med säkerhetskänslig verksamhet”.

Lagstiftningen går bland annat ut på att en granskningsmyndighet ska pröva investeringar i samverkan med andra myndigheter.

I specifika ordalag tycks lagstiftningen inte avse att stoppa utländska investeringar inom sektorerna i allmänhet, utan att det är från vissa länder så som exempelvis Kina, Iran och Ryssland det handlar om.

– Det råder nog ingen tvekan om att det finns investeringar som gjorts av utländska företag i svenska företag som skulle ha träffats av en sådan här reglering om den fanns på plats och då också skulle ha granskats på det här sättet, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) till skattefinansierade SVT.

I samband med regeringens lagförslag pekar SVT på att fler än 1500 företag i Sverige ägs eller kontrolleras av kinesiska aktörer – vissa även med vad man uppger vara nära band till det kinesiska kommunistpartiet.

Enligt den statliga kanalen finns det ett omfattande kinesiskt ägande av företag i Sverige inom en mängd olika branscher – allt från mindre restauranger och importfirmor till storföretag som Volvo och tågoperatören MTR.

Vissa av företagen menar man också har nära band direkt till det kinesiska kommunistpartiet – bland annat chipptillverkaren Silex med kontor i Järfälla, som ingår i en koncern som även tillverkar militärutrustning.

– Det är ett exempel på en typ av investering som kanske inte hade gått igenom nästa år, säger Oscar Almén vid Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!