Regeringen vill höja och sänka bankavgiften

publicerad 8 juni 2017
Magdalena Andersson och Per Bolund vid en presskonferens i riksdagen i maj 2016

Vid en presskonferens i Rosenbad på torsdagsmorgonen annonserade finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) att regeringen avser höja resolutionsavgiften för bankerna nästa år för att efter 2019 sänka den.

I våras meddelade regeringen sina planer på att höja avgiften för de svenska bankerna, kallad resolutionsavgiften. Då skulle bankavgiften höjas till 0,125 procent av bankernas avgiftsunderlag, men i det nya förslaget är det bara för 2018 som bankavgiften höjs – till 0,125 procent, jämfört med nuvarande 0,09 procent. 2019 kommer avgiften att trappas ner till 0,09 procent och mellan 2020-2025 vara endast 0,05 procent.

– Vi har tittat noga på de remissvar som inkommit. Vår bedömning är att vårt nya förslag är väl avvägt, sade finansmarknadsminister Per Bolund under en presskonferens på torsdagsmorgonen.

Storbanken Nordea har tidigare hotat att flytta sitt huvudkontor utomlands om regeringens förslag från i våras skulle gå igenom. Det är oklart om man kommer genomföra flytten efter att regeringen nu vill reformera avgiften.

– Det är upp till Nordea naturligtvis att fatta beslutet var de lägger att välja sitt huvudkontor. Det ansvar vi har som regering är naturligtvis dels att ha ett gott företagsklimat i Sverige, sade finansminister Magdalena Andersson under presskonferensen.

Förslaget om en reformering av resolutionsavgiften skickas nu vidare till Lagrådet innan man lägger fram en proposition som riksdagen ska rösta om.

Magdalena Andersson meddelade också att regeringen till 2019 planerar att införa en bankskatt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!