Regeringen spenderar 5,2 miljarder på ensamkommande i sin budget

publicerad 16 april 2018
Finansminister Magdalena Andersson

Regeringens nya budget presenterades av finansminister Magdalena Andersson under måndagen. I budgeten framgår det att 5,2 miljarder kronor kommer att gå till kommunerna för mottagandet av så kallade ensamkommande migranter.

Vårändringsbudgeten är den sista för regeringen för den här mandatperioden. Den största posten i budgeten är den på 5,2 miljarder kronor, som ska gå till i huvudsak landets kommuner, för mottagande och bosättning av ensamkommande barn och ungdomar, skriver Aftonbladet.

– Det handlar om att kommuner, fram till december 2017, i efterhand kunde skicka in räkningar till Migrationsverket för kostnader som de har haft. Nu har vi fått alla de räkningarna och vet vad kommunerna har haft för utgifter och då kan vi också reglera skulden som staten har haft till kommunerna, säger finansminister Magdalena Andersson.

Pengarna till kommunerna för mottagandet av migranter tas från det överskott som Sverige har i statsfinanserna.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.