Regeringen slopar ränteavdrag: Blir kreditkort dyrare 2025?

publicerad 28 november 2024

Regeringen har beslutat att gradvis avskaffa ränteavdraget för krediter utan säkerhet fram till 2026, med start 2025. Förändringen förväntas få stora konsekvenser för vissa kreditkortsanvändare. Nu har det riktats kritik mot regeringen som anses vilja “sparka på de som redan ligger ner”.

Varför vill regeringen minska ränteavdraget?

Regeringen vill minska ränteavdraget för lån och krediter utan säkerhet för att dämpa hushållens skuldsättning och minska belastningen på statsbudgeten. Beslutet om minskat ränteavdrag för krediter utan säkerhet träder i kraft från och med 2025, därefter får endast 15 procent av räntekostnader dras av, och slutligen 2026 upphör ränteavdraget helt.

Hur fungerar ränteavdraget för krediter utan säkerhet?

Ränteavdraget fungerar på så vis att du får dra av 30 procent av räntekostnader upp till 100 000 kr och därefter 21 procent på räntekostnader som överstiger 100 000 kronor.

Hur påverkar slopat ränteavdrag kreditkortsanvändare?

Kreditkortsägare påverkas genom att de inte längre kan dra av lika mycket räntekostnader.

Kreditkortsanvändare som alltid betalar sina skulder i tid och utan delbetalning påverkas inte. Däremot påverkas kreditkortsägare som under året överskrider tillgänglig kredit eller väljer att delbetala mot en räntekostnad. Därmed kommer personen inte att kunna göra lika stora avdrag som tidigare, enligt Kreditkortguiden: “Så fungerar kreditkort”. Således blir kreditkort en dyrare betalningsmetod för de som överskrider krediten eller delbetalar än tidigare. Samtidigt ökar risken att skuldsatta kreditkortsanvändare får mindre skatteåterbäring för sparande eller återbetalning av skulder.

Regeringens motiv till slopat ränteavdrag

Avskaffning av ränteavdraget är ett steg i regeringens strategi för att bromsa hushållens hårda skuldsättning och samtidigt minska Sveriges ekonomiska sårbarhet. Under föregående år av kraftig inflation och höga räntor vill regeringen uppmuntra till mindre lånande och ett ökat privatsparande hos svenskar.

Kritik mot avskaffande av ränteavdrag

En av de främsta kritiska rösterna kommer från organisationer som Svensk Inkasso. De menar att beslutet kan förvärra situationen för hushåll som redan kämpar hårt med för höga levnadskostnader och behöver kredit för att privatekonomin ska fungera.

Ett stort problem är att ränteavdraget tidigare fungerade som ett sätt att underlätta avbetalning av skulder eller främja sparande. Utan detta avdrag riskerar skuldsatta hushåll att få ännu svårare att betala tillbaka sina lån. Därför förblir det ett måste för många svenskar att leva på kredit, snarare än att ha möjlighet till att betala av sina skulder.

 

Kreditkortsanvändare ansvar

Samtidigt som det riktas kritik mot regeringen är det viktigt att ta hänsyn till vem som egentligen har ansvar för överskuldsättning. Kritiker menar att regeringen inte kan stå ansvariga för hur det svenska folket nyttjar krediter. Motargumentet är att svensk ekonomi är uppbyggd på ränteavdrag och att ränteavdrag var en förutsättning när krediten togs.

Den stora kritiken mot regeringen ligger i att ränteavdraget trappas ner så abrupt. Regeringen svarar upp på kritiken med att svenskar redan är hårt skuldsatta och att det krävs “hårda” tag för att komma i bukt med skuldsättningen.

Avslutningsvis – blir kreditkort verkligen dyrare?

Ja, kreditkort kan bli en dyrare betalmetod för de som inte betalar sina skulder i tid eller väljer att delbetala. Kreditkort blir inte dyrare för användare som betalar sina skulder i tid eller undviker att delbetala.

Anledningen till att kreditkort kan bli dyrare är att kortanvändaren får mindre skatteåterbäring året därpå. Det är mindre pengar som redan skuldsatta kan använda för att betala av skulder eller öka sitt sparande. Eftersom skatteåterbäringen kommer året därpå, påverkas kortanvändaren inte direkt, utan regeringens önskade effekt kommer först året därpå. Avslutningsvis får vi vänta och se hur det slopade ränteavdraget påverkar kreditkortsanvändare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!