Nytt svenskt miljardregn över Ukraina

Det nya kalla kriget

publicerad 17 juli 2023
- av Markus Andersson
Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell under en pressträff.

Den moderatledda regeringen skänker ytterligare sex miljarder kronor till Ukraina. Denna gång ska pengarna gå till återuppbyggnaden av landet och kallas för ”den största bilaterala biståndsstrategin i Sveriges historia”. Slutmålet är att Ukraina ska bli medlemmar i EU.

– Det här är en grundplåt, den totala summan kommer att öka, säger Johan Forssell (M), bistånds- och utrikeshandelsminister under en pressträff.

Pengarna kommer att förmedlas via biståndsorganisationen Sida och Folke Bernadotteakademin fram tills 2027 och enligt Forsell kan ”det här arbetet inte vänta till kriget är slut”.

Fokus ligger på att bygga upp den ukrainska infrastrukturen – både den rent tekniska, men också den ”demokratiska” infrastrukturen, där Sverige på olika sätt ska hjälpa till att bygga upp civilsamhället och förbättra civilbefolkningens levnadsförhållanden.

Det uttalade syftet med stödpaketet är att ytterligare underlätta för Ukraina att närma sig EU och på sikt bli medlemmar i den överstatliga unionen.

– Det är en del i en uttalad ambition att Ukraina en dag, förhoppningsvis väldigt snart, ska kunna bli fullvärdiga medlemmar av EU, när man uppfyller kraven. Vår bild är att man nått väldigt långt på kort tid och under väldigt svåra förhållanden, menar Forssell.

– Strategin ska bidra till uppbyggnads- och reformsamarbete i Ukraina med det övergripande målet till EU-integration. Vi vill se inte en, utan två blågula flaggor vaja i Kyiv,

Hittills har Sverige stöttat Ukraina med minst 22 miljarder kronor av skattebetalarnas pengar, men vad den totala summan kommer att landa på i slutändan är oklart.

– Den största bilaterala biståndsstrategin i Sveriges historia
, bekräftar ministern stolt.

– Ingen prioritering är viktigare just nu, fortsätter han.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!