Ekonomi

Nytt handelsavtal mellan EU och Japan oroar

Demonstrationer mot Jefta i Berlin

Ett nytt handelsavtal – ett av de största hittills – är på gång mellan EU och Japan. Avtalet kallas för Jefta, Japan-EU Free Trade Agreement. Läckta uppgifter har dock oroat miljöaktivister, rapporterar Mongabay.

Efter att avtalet publicerats av Greenpeace för två veckor sedan har flera organisationer varnat för att det kan komma att leda till en ökning av illegal avverkning och timmersmuggling.

– Nya handelsavtal innebär stora risker för att miljöstandarden sänks, om de inte innehåller strikta skyddsåtgärder, sade Alexander von Bismarck, vd för den ickestatliga organisationen Environmental Investigation Agency, EIA.

JEFTA är mycket svagt i det avseendet och hotar de globala ansträngningarna mot illegal timmerhandel genom att ge Japans ineffektiva, frivilliga åtgärder samma tyngd som EU:s obligatoriska timmerförordning.

Det frivilliga systemet som nyligen införts innebär att timmerföretag kan registrera sig, och innehåller inga klara påföljder för företag som funnits bryta mot standarder, skriver Mongabay.

Japan är den fjärde största importören av träprodukter. Andra större importörer – som EU, USA, och Australien – har strängare kontrollsystem för att säkerställa att timret som importeras är producerat på laglydigt vis.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Liknande artiklar

Regeringen vill godkänna Ceta-avtal Regeringen har lämnat en proposition till riksdagen om att godkänna Ceta-avtalet mellan EU och Kanada. Miljöorganisat...
Trump inte säker på om han ska skrota Nafta USA:s president Donald Trump vill omförhandla North American Free Trade Agreement, mer känt som "Nafta". Om förhandlinga...
Globalisternas mål är att göra människor till en f... Globalisternas mål är att göra människor till en fri handelsvara precis som olja, malm och vete. Jag drar mig till minne...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!