Nytt handelsavtal mellan EU och Japan oroar

publicerad 11 juli 2017
Demonstrationer mot Jefta i Berlin

Ett nytt handelsavtal – ett av de största hittills – är på gång mellan EU och Japan. Avtalet kallas för Jefta, Japan-EU Free Trade Agreement. Läckta uppgifter har dock oroat miljöaktivister, rapporterar Mongabay.

Efter att avtalet publicerats av Greenpeace för två veckor sedan har flera organisationer varnat för att det kan komma att leda till en ökning av illegal avverkning och timmersmuggling.

– Nya handelsavtal innebär stora risker för att miljöstandarden sänks, om de inte innehåller strikta skyddsåtgärder, sade Alexander von Bismarck, vd för den ickestatliga organisationen Environmental Investigation Agency, EIA.

JEFTA är mycket svagt i det avseendet och hotar de globala ansträngningarna mot illegal timmerhandel genom att ge Japans ineffektiva, frivilliga åtgärder samma tyngd som EU:s obligatoriska timmerförordning.

Det frivilliga systemet som nyligen införts innebär att timmerföretag kan registrera sig, och innehåller inga klara påföljder för företag som funnits bryta mot standarder, skriver Mongabay.

Japan är den fjärde största importören av träprodukter. Andra större importörer – som EU, USA, och Australien – har strängare kontrollsystem för att säkerställa att timret som importeras är producerat på laglydigt vis.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!