Nya sparkrav på Sydsvenskan – säger upp var femte journalist

publicerad 19 juni 2013

Sydsvenska dagbladet (Sydsvenskan) tvingas till nya besparingar. Därför säger tidningen nu upp 30 journalister. Det betyder att en av fem som jobbar på tidningen måste lämna.

De förhandlingar som skett mellan journalistklubben och Sydsvenskans ledning är nu avslutade, skriver branschtidningen Journalisten. Fotograferna är de som drabbas värst av uppsägningen. Nästan varannan fotograf får sluta.

Foto: Flickr/moberg/CC BY-NC 2.0
Foto: Flickr/moberg/CC BY-NC 2.0

För många på Sydsvenskan har de senaste månaderna med uppsägningshoten varit jobbiga, menar journalistklubbens ordförande Pia Röding.

– Det finns ju inga jobb att gå till, det är människors liv och försörjning det handlar om, man har hus och barn. Några är intresserade av att gå frivilligt, men att 30 personer ska vilja det tvivlar jag på, säger Röding till Journalisten.

Men enligt Sydsvenskans chefredaktör Lars Dahmén, så kan tidningen genomföra förändringarna utan att läsarna kommer märka någon skillnad.

– Efter det här är vi fortfarande 130 stycken på redaktionen, och kommer fortsätta att göra en jävligt vass tidning, säger Dahmén till Medievärlden.

Det här är inte första gången som Bonnierägda Sydsvenskan genomför en omfattande nedskärning. Hösten 2011 fick ett 80-tal anställd lämna tidningen när ledningen skulle genomföra besparingar på uppemot 100 miljoner kronor.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.