Ekonomi

Ny lag gör banker skyldiga att ta emot kontanter

299 av 349 ledamöter röstade nyligen igenom en ny lag som börjar gälla vid årsskiftet och gör det omöjligt för banker att vägra ta emot kontanter. Folkrörelsen Kontantupproret beskriver det som en viktig seger för såväl privatpersoner som landet i stort.

Syftet är att bevara möjligheten att kunna betala med kontanter, särskilt för grupper som har svårt att använda andra betalningssätt”, skriver Riksdagen om beslutet.
I praktiken innebär den nya lagen att banker och kreditinstitut måste se till att det finns både bankomater och dagskasseinsättningsmöjligheter i hela landet, vilket gäller de banker som har en inlåning från allmänheten på minst 70 miljarder kronor.

Om en bank inte uppfyller sina skyldigheter vad gäller antal automater, placering på dessa, öppettider eller avgifter så kan banken drabbas av en sanktionsavgift.

Kontantupproret har drivit just den här frågan i flera år och skriver i ett pressmeddelande att beslutet innebär en viktig seger för såväl privatpersoner som landet i stort.

Utvecklingen där kontanterna försvinner har fått pågå utan att någon tagit ansvar för konsekvenserna. Dagens beslut en viktig seger för alla som inte klarar sin vardag utan kontanter och för alla som värnar om den personliga integritet och Sveriges krisberedskap“, konstaterar Björn Eriksson, talesperson för Kontantupproret.

Nästa stora steg, klargör Eriksson, är kravet på att även affärer ska vara skyldiga att ta emot kontanter, något som ett växande antal butiker slutat med de senaste åren.

 


Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!