Nu vill BankID i mobilen ha koll på var du befinner dig

publicerad 16 maj 2018

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Övervakningen av bankernas kunder ska öka ytterligare. Nu räcker det inte att alla som har Android 4 eller iOS 8 tvingas köpa nya dyra telefoner för att kunna använda e-legitimationen Bank-ID, som används på allt fler banker, myndigheter och andra nätplatser. Nu vill de också ha koll på var du är när du använder tjänsten.

Företaget Finansiell Teknik AB anser sig tvingade att slopa stödet för ”gamla”, men fullt fungerande avancerade smarta telefoner eftersom bedrägerierna hela tiden ökar. Brottslingar skiftar alltmer fokus från att begå brott mot företag till att istället ge sig på enskilda användare som använder bankernas säkra betalningslösningar. Därför måste alla som vill använda den snart sagt oumbärliga e-legitimationen Bank-ID köpa ny mobiltelefon, om de har Android 4 som operativsystem. Förändringen gäller från och med i juni. Redan tidigare försvann stödet för Apples iOS 7 och 8.

Men nu går Finansiell Teknik AB ännu längre för att skydda mot bedrägerier. De använder redan nu platsinformation som talar om var du är för att öka säkerheten. På kort sikt kommer detta att bli ett krav. Det kommer alltså inte ens att genomföra en transaktion eller att signera ett formulär på internet utan att uppge var man är.

Malin Wemnell är administrativ chef på Finansiell ID-Teknik. Han säger att initiativet med platsinformation är en del i ett större arbete med att motverka bedrägerierna.

— Platsinformationen används enbart när du som användare hämtar ut och använder — alltså loggar in och skriver under med — ett Mobilt Bank-ID, inte annars, säger Wimell, som om det inte skulle finnas några integritetsproblem med den hanteringen.

— Syftet med att vi tar in platsinformation är en del i att motverka, spåra och hantera id-bedrägerier. Några djupare detaljer än så kan jag inte ge i säkerhetsarbetet, säger Wemnell.

Bankerna har börjat varna sina kunder vid inloggning, och samarbetar nu närmare med polis kring informationskampanjer. Det handlar bland annat om att medvetandegöra människor om riskerna. Bankjättarna har under en lång rad år skjutit över både kostnader och ansvaret för bankärendehantering på kunderna själva, samtidigt som de har gjort både besparingar och stora nettovinster.

Systemen blir alltmer komplicerade och kostsamma för kunderna, och kräver allt snabbare förändringar i hård- och mjukvara för att motverka den kraftigt ökande trenden med ekonomisk brottslighet gentemot sårbara användare av bankernas tjänster.

— Om och när platsinformation skulle bli ett krav för all BankID-användning kommer vi att informera kring det. Något beslut i den frågan är inte taget, avslutar Wemnell.

Troligt är att ett beslut om att platsinformation blir krav vid signering med BankID kommer att fattas inom kort.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!