Näringslivstoppar vill skrota Decemberöverenskommelsen

publicerad 5 maj 2015
Sven Hagströmer.

7 av 10 näringslivstoppar vill att Decemberöverenskommelsen, DÖ, rivs upp. Bland dessa finns finansmannen Sven Hagströmer, som anser att uppgörelsen är bland det värsta som hänt i svensk politik.

Dagens Industri har frågat 101 näringslivstoppar om vad de tycker om Decemberöverenskommelsen. Hela 71 av de tillfrågade ville att den skulle skrotas, mot 14 som ville behålla den.

Sven Hagströmer, som grundade Hagströmer & Qviberg, senare HQ Bank, är idag styrelseordförande på investmentfirman Creades. Han går i hårda ordalag till attack mot de sju riksdagspartierna för Decemberöverenskommelsen.

– Uppgörelsen är bland det värsta som har hänt i svensk politik. Det är ett otroligt övertramp mot de parlamentariska spelreglerna. Demokrati handlar om majoritetslösningar, inte om en politisk elit som ger sig själva minoritetslösningar, säger Hagströmer till Dagens Industri.

Hagströmer anser också att det är fel att frysa ut Sverigedemokraterna.

–Man ignorerar 15 procent av väljarna som tycker att invandringsfrågan är viktig. Men det är något som många är väldigt bekymrade över, säger Hagströmer till Dagens Industri.

Decemberöverrenskommelsen kallades den överrenskommelse mellan alla riksdagspartier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, vilken förhindrade det planerade nyvalet från att hållas.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.