Ekonomi

Nära 300 000 fattigpensionärer i Sverige

Så många som 294 000 pensionärer i Sverige ligger under gränsen för så kallad relativ ­fattigdom. Detta visar de senaste siffrorna från EU:s statistikorgan Eurostat. Det innebär, att de får ut mindre än 60 procent av medianinkomsten i landet. I dagsläget innebär det ­inkomster under 12 300 kronor i månaden efter skatt.

Pensionärer tvingas arbeta extra för att få tillvaron att gå ihop. Ibland kan de få ytterligare hjälp tack vare en privat försäkring. Antalet pensionärer under fattigdomsgränsen har visserligen minskat mot tidigare år, men jämför vi med övriga nordiska länder är andelen betydligt högre i Sverige.
När hyran och andra fasta räkningar är betalda blir det inte så mycket kvar att leva på. Människor – som trots att de har arbetat sedan tonåren – får helt enkelt inte vardagen att gå ihop ekonomiskt. De tvingas söka bidrag.

Äldreförsörjningsstöd är en del av grundskyddet för pensionärer med mycket låg eller ingen pension alls. Man måste ha fyllt 65 år för att ha möjlighet att få rätt till stödet.

När man ansöker om bostadstillägg, sker automatiskt en prövning om äldreförsörjningsstöd. Så mycket som 95 procent av de 24 500 personer som idag får äldreförsörjningsstöd är födda utomlands.

Maxbeloppet är 12 378 kronor i månaden (5 578 kronor för skälig levnadsnivå samt 6 620 kronor för bostadskostnad) för ensamstående. I genomsnitt får de som har sökt och fått stödet beviljat ut 3 600 kronor i månaden. (Källa: Aftonbladet)

 

Christopher Jarnvall

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!