Mångmiljardbelopp i utdelning till bankägarna – igen

publicerad 26 februari 2019
De svenska storbankerna gör enorma vinster på sina kunder som delas ut till sina privata ägare.

Hisnande 71 miljarder kronor, det är vad storbankerna har föreslagit som utdelning till sina ägare enligt bokslutet för 2018. Vinstlyftet för de fyra storbankerna ökade med 11 procent 2018 till sammanlagt 116,4 miljarder kronor.

Bankernas utdelning till sina ägare är något högre än föregående året då 68,7 miljarder kronor delades ut. Samtidigt som bankerna av experter beskrivs som lönsamma och oberörda av kreditförluster så varnar Mattias Sundling, aktieexpert på Danske bank i en intervju med Svenska Dagbladet för att konjunkturen verkar vika ner sig och att det kommer att bli svårare för storbankerna att leverera de räntehöjningar som man tidigare har flaggat för.

Han varnar också för att den ökade globala digitala konkurrensen och regelförändringar kan komma att bromsa upp bankernas tillväxt och att amorteringskrav och politiska åtgärder i form av sänkta ränteavdrag och liknande kan komma att minska bankernas förtjänster.

– Så här långt ser det ut som att bankerna har lyckats hålla emot överraskande bra. Bolånemarginalerna har gått upp kraftigt och är fortfarande på höga nivåer. Men hur länge kan man lita på det?

Ett tecken på att inbromsningen redan är här är att den stora tillväxten på bolånemarknaden har saktat ner och förväntas fortsätta gå neråt, enligt Sundling. Nordea och Handelsbanken har dessutom redan nu problem med att få verksamheten lönsam och har enligt Sundling alldeles för höga kostnader.

Direktavkastningen, alltså vad bankerna delar ut till ägarna i förhållande till vad aktien är värderad till ligger dock fortfarande långt över genomsnittet på Stockholmsbörsen. Allra högst ligger Nordea med en direktavkastning på 8,6 procent – detta att jämföra med 3,7 procent som är snittet på börsen.

 

Källa: SvD

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!