Libanons centralbank bryter med Hizbollah – efter påtryckningar från USA

publicerad 19 maj 2016
Hizbollah

Den libanesiska centralbanken kommer efter amerikanska hot om sanktioner stänga ner flera bankkonton tillhörande den shiamuslimska organisationen Hizbollah.

Den av USA införda lagen Hezbollah International Financing Prevention Act (HIFPA) hotar med sanktioner mot de som är med och finansierar eller gör affärer med libanesiska Hizbollah, som USA klassar som en terroristorganisation.

Libanons centralbank Banque du Liban har valt att följa den amerikanska lagen och kommer därför att stänga ner flera av Hizbollahs bankkonton, rapporterar libanesiska The Daily Star.

Centralbankschefen Riad Salameh, tidigare medarbetare på den amerikanska storbanken Merrill Lynch, säger i ett uttalande att Libanon riskerar sin stabilitet om man inte följer de amerikanska direktiven.

En källa inom Hizbollah säger till The Daily Star att organisationen har viss förståelse till centralbankens beslut.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.