Krig och sanktioner förebådar global livsmedelskris under 2022

Det nya kalla kriget

publicerad 1 april 2022
- av Redaktionen

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


13 560 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Allt fler aktörer pekar nu på att världen för närvarande är i början på en växande global livsmedelskris med kraftigt höjda matpriser, framförallt driven av de stigande bränslepriserna till följd av kriget i Ukraina och sanktionspolitiken mot Ryssland.

Minskad produktion och logistiska problem med spannmål och mat runt om i världen bedöms ha stora följdeffekter under 2022, skriver bland annat den globalistiska tankesmedjan World Economic Forum.

Ryssland och Ukraina är även stora producenter och leverantörer av konstgödsel som till stor del bygger på gasbaserad tillverkning. Innan covidkrisen uppskattade FN:s mat- och jordbruksorganisation FAO att 690 miljoner människor eller 9 procent av världens befolkning stod inför brister med livsmedelsförsörjningen, fortsätter WEF.

Kostnaden för att producera kvävegödsel är direkt kopplad till bränslekostnader. Det är därför det brittiska priset på ammoniumnitrat har klättrat så högt som 1 000 pund per ton i skrivande stund, jämfört med 650 pund för en vecka sedan, förklarar WEF i en artikel från den 18 mars.

Som ett exempel på endast ett av alla länder i Europa som drabbas är Italien. Nästan 100 000 italienska gårdar är på väg att läggas ner på grund av skyhöga produktionskostnader till följd av konflikten i Ukraina, enligt jordbruksföreningen Coldiretti, skriver den ryska statsägda kanalen RT.

De växande produktionskostnaderna stiger långt över vad som betalas till bönder och uppfödare för deras produkter, från mjölk till frukt, kött och grönsaker. Mer än en gård av 10 – 11 procent – är därför på väg att läggas ner, medan ungefär en tredjedel av landets totala gårdar – 30 procent – arbetar under förhållanden med negativa vinster, förklarar Coldiretti, med hänvisning till data från den italienska jordbruksforskningsorganisationen Crea.

Kriget i Ukraina och Västs sanktioner mot Ryssland driver upp de globala livsmedelspriserna, bland annat eftersom hamnar i Svarta havet som används för att exportera spannmål är direkt blockerade. Situationen bedöms kunna leda till hunger och matupplopp i fattiga länder, där livsmedelssäkerhet är beroende av import, säger chefen för Världshandelsorganisationen (WTO) Ngozi Okonjo-Iweala till den brittiska liberala tidningen The Guardian.

– Jag tror att vi ska vara väldigt oroliga. Inverkan på livsmedelspriser och hunger i år och nästa år kan bli betydande. Mat och energi är två av de största konsumtionsvarorna som fattiga över hela världen använder sig av.

 

Källa: NewsVoice

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!