Kraftigaste nedgången någonsin för Storbritanniens ekonomi

publicerad 24 februari 2021
- av Sofie Persson

Storbritanniens ekonomi har minskat med en tiondel under 2020 – den kraftigaste uppmätta nedgången någonsin enligt nya siffror från landets statistikbyrå.

Under 2020 har Storbritanniens ekonomi minskat med 9,9 procent. Det är den största uppmätta nedgången under ett år i landets historia, rapporterar CNBC.

Nedgången är dubbelt så stor som under finanskrisen 2009 och aningen värre än krisen 1921 på 9,7 procent. Däremot så återhämtade sig samtidigt Storbritanniens BNP snabbare än väntat under fjärde kvartalet och steg 1 procent från föregående kvartal.

I genomsnitt trodde analytikerna i Refinitivs enkät på en nedgång på 8 procent för helåret. Hitesh Patel, aktieförvaltare på Quilter Investors, menar att Storbritannien hade ett hårt år på grund av coronakrisen och osäkerheten kring Brexit. Patel fäster stor vikt vid ”framgången” av vaccinutvecklingen och menar att det därför finns hopp för Storbritannien för 2021

2020 är förbi och Storbritannien har en lovande andra halva på året med tanke på framgången med vaccinutvecklingen. Däremot kan en mutation av viruset förhindra att vaccinet ger effekt men för tillfället har en lågkonjunktur undvikits och snart kan nedstängningen eventuellt höra till det förflutna, säger han.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.