Ekonomi

Kraftigaste nedgången någonsin för Storbritanniens ekonomi

Storbritanniens ekonomi har minskat med en tiondel under 2020 – den kraftigaste uppmätta nedgången någonsin enligt nya siffror från landets statistikbyrå.

Under 2020 har Storbritanniens ekonomi minskat med 9,9 procent. Det är den största uppmätta nedgången under ett år i landets historia, rapporterar CNBC.
Nedgången är dubbelt så stor som under finanskrisen 2009 och aningen värre än krisen 1921 på 9,7 procent. Däremot så återhämtade sig samtidigt Storbritanniens BNP snabbare än väntat under fjärde kvartalet och steg 1 procent från föregående kvartal.

I genomsnitt trodde analytikerna i Refinitivs enkät på en nedgång på 8 procent för helåret. Hitesh Patel, aktieförvaltare på Quilter Investors, menar att Storbritannien hade ett hårt år på grund av coronakrisen och osäkerheten kring Brexit. Patel fäster stor vikt vid "framgången" av vaccinutvecklingen och menar att det därför finns hopp för Storbritannien för 2021

2020 är förbi och Storbritannien har en lovande andra halva på året med tanke på framgången med vaccinutvecklingen. Däremot kan en mutation av viruset förhindra att vaccinet ger effekt men för tillfället har en lågkonjunktur undvikits och snart kan nedstängningen eventuellt höra till det förflutna, säger han.

 


Sofie Persson
sofie.persson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • Storbritannien