Kommer vi att hyra istället för att köpa våra kläder i framtiden?

publicerad 31 oktober 2018

BBC har gjort en serie som belyser hur vi utformar system för att minska mängden avfall som det moderna samhället genererar, genom att återanvända produkter. De har bland annat tittat på om vi i framtiden kommer att hyra våra kläder istället för att köpa dem. Tidigare i år gjorde en influencer på sociala medier i Kina en marknadsföringsvideo som blev viral. Filmen utspelade sig inte på en trendig klubb eller butik, utan i en industriell tvättstuga.

Företaget bakom annonsen, det kinesiska YCloset, säljer dock inte tvättjänster. Istället vill de hyra ut det senaste inom mode för kvinnor. Doris Ke, som skapade kampanjen, säger att vissa kinesiska konsumenter fortfarande är osäkra på att ha på sig kläder som har använts av någon annan. Syftet med influencerns kampanj var att försäkra dem att de rengör plaggen ordentligt mellan lånen. YCloset är ett av flera modeuthyrningsföretag runt om i världen som tror på idén, bara folk inte oroar sig över att kläderna inte är rena. Att hyra kläder i stället för att köpa dem är ett oerhört bra sätt till att minska miljöpåverkan från en av de mest resursintensiva industrierna.

Köpa och använda kläder på ett hållbart sätt

Det är kärleken till att köpa nya kläder som har gjort mode till en av de mest miljöskadliga industrierna. Det finns beräkningar som visar att genom att dubbla antalet gånger du bär ett plagg innan du slänger det, minskar du dess miljöpåverkan med 44%. Därför är det viktigt att köpa kläder av bra kvalitet. De håller längre, och blir dessutom ofta billigare i slutänden. På Spot-a-shop.se kan man jämföra priserna på många olika nätbutikers reaprodukter inom märkeskläder, skor, sport och accessoarer på ett och samma ställe. Man slipper leta i flera olika butiker och kan vara säker på att få det absolut bästa priset på den vara man letar efter.

Tänk er ett Netflix eller Spotify, men för mode. Förutom att erbjuda engångsuthyrning finns det även prenumerationspaket som gör att de kunderna kan ha flera plagg åt gången till en fast månadsavgift. Man kan till exempel hämta veckans kläder hos sitt postombud på lördagen, samtidigt som man skickar tillbaka det man använt tidigare i veckan. Ett annat uthyrningsföretag, Rent The Runways, säger att ambitionen är att slå ut det kedjorna H&M och Zara gör – säljer billiga kläder av låg kvalitet som har en stor påverkan på miljön.

Konceptet med kläder för uthyrning är först och främst inriktat på att minska slit- och släng-konsumtionen inom mode. Miljontals kvinnor både i USA och i Kina är redan registrerade på olika uthyrningssajter. Att hyra kläder handlar inte längre om att hyra en festklänning eller en frack för ett tillfälle, såsom ett bröllop, utan går mer och mer mot uthyrning av mer vardagliga kläder att till exempel ha på jobbet. Med en sån här tjänst får man genomgående en högre kvalitet på kläderna, och det har en väldigt positiv effekt på miljön. Det sägs att målet är att kunderna ska kunna halvera sin klädbudget genom att hyra.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.