Kaos på flera europeiska flygplatser

publicerad 6 juli 2022
- av Sofie Persson

Kaos råder på flera europeiska flygplatser med omfattande strejker och personalbrist. Tusentals flyg är inställda och förväntas vara det under hela sommaren.

Flygresor i sommar är fyllda av osäkerhet, både för passagerare och flygbolag”, menar aktieanalytikern Laura Hoy.

Inte bara på Arlanda utan även i stort i Europa råder kaos på flera flygplatser. Under måndagen bröt den väntade pilotstrejken ut vid flygbolaget SAS där förhandlingar som pågått mellan Svensk Pilotförening och SAS hittills inte gett resultat. Strejken ska bland annat handla om att SAS inte har återanställt piloter som varslats under coronakrisen. Detta beräknas gälla ungefär 900 piloter i Sverige, Danmark och Norge som omfattas av strejken vilket påverkar hälften av SAS flygningar globalt.

Utöver hos SAS väntas fler strejker och även personalbrist i övrigt påverka flygningar i Europa. British Airways personal på Heathrow i London har enats om att strejka under semestertoppen efter att arbetsgivaren nekat att ta bort ett löneavdrag som infördes under coronakrisen. På Charles de Gaulle i Paris hotar flygplansarbetare att lägga ner allt arbete den 8 till 10 juli om man inte får sina löner höjda.

I Tyskland har markpersonal vid Lufthansa påbörjat förhandlingar om löneförhöjning, vilket innebär att man redan nu ställt in flygningar flera månader framåt på grund av arbetskraftsbrist.

Spanska Easyjet har redan nu tvingats ställa in tusentals flyg under sommaren på grund av att personalen kräver löneökning och därför planerat en strejk under 9 dagar i juli.

Flygresor i sommar är fyllda av osäkerhet, både för passagerare och flygbolag”, skriver Laura Hoy, aktieanalytiker på Hargreaves Lansdown, i ett mejl till CNBC.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!