Ekonomi

Kanadensiska bönder missnöjda med frihandelsavtal

Den Europeiska Unionen och Kanada har samsats om ett frihandelsavtal. EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso anser av avtalet "inleder ny era", någonting som upprört Kanadas mjölkbönder.

Frihandelsavtalet skrevs under av Kanadas premiärminister Stephen Harper och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso på fredagen. Premiärminister Stephen Harper var minst sagt nöjd över att ha fått frihandelsavtalet i hamn.

 Detta är verkligen det största avtalet som nationen någonsin har slutit. Det är en historisk seger för Kanada, sade han vid en presskonferens i Bryssel på fredagen.
Konkurrerar ut lokala bönder
Men alla i Kanada delar inte premiärministerns glädje över frihandelsavtalet. Avtalet kommer att ge EU bättre tillgång till den kanadensiska marknaden för mejeriprodukter, vilket inte uppskattas av Kanadas mjölkbönder.

Att nötkött ska bli tullfritt och EU:s krav att Kanada öppnar upp sin förvaltade mejerisektor var några av de känsligaste frågorna när avtalet skulle skrivas.

Det väntas bli en fördubbling av subventionerad ost som importeras till Kanada från EU. Enligt bönderna kan den subventionerade osten konkurrera ut lokala produkter och riskera att skada kanadensiskt jordbruk.

“Är oacceptabelt”
Föreningen för Kanadas mjölkbönder har i ett uttalande riktat skarp kritik mot premiärminister Stephen Harper för det frihandelsavtal han sluter med EU.

“Mjölkbönderna kommer inte att stödja och acceptera att Harperregeringen kommer till en uppgörelse med EU som skänker bort den kanadensiska ostmarknaden. Det här avtalet skulle konkurrera ut våra lokala produkter med subventionerade ostar från EU eller riskera att våra småföretag sätts i konkurs. Detta är oacceptabelt.”

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!