Investerare kände till Hamas attacker i förväg – tjänade miljarder

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 5 december 2023
- av Isac Boman
Stora avvikelser noterades på börsen kort innan Hamas attacker.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Forskare kan visa att flera hittills oidentifierade investerare av allt att döma kände till Hamas attacker mot Israel – innan de ägde rum.

Istället för att varna civila och försöka rädda liv passade man istället på att blanka Israeliska aktier dagarna innan attacken – någonting de tjänade miljarder dollar på.

Enligt rapporten Trading and Error som författats av förre SEC-kommissionären (United States Securities and Exchange Commission) Robert J Jackson Jr och blankningsforskaren Joshua Mitts tyder det mesta på att ett antal personer haft kännedom om attackerna i förväg.

Våra resultat tyder på att handlare som var informerade om de kommande attackerna tjänade på dessa tragiska händelser”, skriver man bland annat.

Man förklarar vidare att för ett enskilt israeliskt företag såldes 4,43 miljoner nya aktier på mycket kort tid innan attackerna – och resulterade i vinster (eller ungefärliga undvikna förluster) på miljontals dollar.

Även om vi inte ser någon samlad ökning av blankning av israeliska företag på amerikanska börser, identifierar vi en kraftig och ovanlig ökning, strax före attackerna, i handeln med riskfyllda kortfristiga optioner på dessa företag som löper ut strax efter attackerna. Vi identifierar liknande mönster i den israeliska ETF:en vid tidpunkter då det rapporterades att Hamas planerade att utföra en liknande attack som i oktober”, påpekar forskarna.

Blankningar på Wall Street

Hamas attack mot Israel den 7 oktober tog den israeliska armén på sängen. Men någon visste till synes i förväg och satsade miljarder på israeliska aktier som handlades lokalt och på Wall Street fem dagar före attacken”, konstaterar den israeliska tidningen Haaretz och pekar på att en Israelfond på Wall Street också blankades kort innan attackerna.

Aktörerna, som av allt att döma kände till attackerna i förväg och därmed tjänade mångmiljardbelopp, har ännu inte identifierats. Det är dock sedan tidigare klart att Israeliska makthavare haft kännedom om Hamas kommande attack i över ett år.

Enligt officiella uppgifter ”avfärdades” Hamas attackplaner eftersom man från israeliskt håll inte ansåg att den palestinska islamistgruppen faktiskt var kapabla att genomföra en sådan operation.

Att blanka en aktie innebär i grund och botten att man spekulerar i att aktiens värde kommer att minska. Processen för att blanka en aktie involverar vanligtvis flera steg:

1. Låna aktier: För att blanka en aktie måste du först låna aktierna av någon annan, vanligtvis genom en mäklare.
2. Sälja aktierna: Efter att ha lånat aktierna säljer du dem på den öppna marknaden till det nuvarande marknadspriset.
3. Återköp till lägre pris: Du väntar sedan i hopp om att aktiens pris kommer att sjunka. Om det gör det, kan du köpa tillbaka samma antal aktier till det lägre priset.
4. Återlämna aktierna: Slutligen återlämnar du de återköpta aktierna till den part du lånat dem av (din mäklare).
5. Profit: Skillnaden mellan det pris du sålde aktierna för och det lägre pris du köpte dem tillbaka för utgör din vinst.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!