Ikea-arvingar riskerar skattesmäll

publicerad 1 februari 2018

En månad före Ingvar Kamprads död inledde EU-kommissionen en granskning som kan leda till krav på att flera länder ska tvinga möbeljätten Ikea att betala mer i skatt.

Upprinnelsen var en granskning som EU-parlamentets Gröna partigrupp gjort. Den kom fram till att 2009-2014 undvek Ikea skatt på sammanlagt en miljard euro, motsvarande 9,5 miljarder kronor. Den gröna EU-parlamentarikern Eva Joly vill att kommissionen inte enbart inriktar sig på Nederländerna, utan även Luxemburg och Belgien, när de kräver mer skatt.

På 1980-talet skapade Kamprad en stiftelse i Nederländerna som kontrollerar företaget. Varuhusen måste betala en royalty på tre procent av omsättningen årligen till Inter Ikea, med säte i Delft. Pengarna skickades sedan vidare till olika stiftelser i Luxemburg och senare till Liechtenstein.

EU-kommissionären Margrethe Vestager, från Danmark, har angripit storföretags skatteupplägg, när de fått särskilt gynnsamma avtal med olika medlemsländer.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.