Ekonomi

Ikea-arvingar riskerar skattesmäll

En månad före Ingvar Kamprads död inledde EU-kommissionen en granskning som kan leda till krav på att flera länder ska tvinga möbeljätten Ikea att betala mer i skatt.

Upprinnelsen var en granskning som EU-parlamentets Gröna partigrupp gjort. Den kom fram till att 2009-2014 undvek Ikea skatt på sammanlagt en miljard euro, motsvarande 9,5 miljarder kronor. Den gröna EU-parlamentarikern Eva Joly vill att kommissionen inte enbart inriktar sig på Nederländerna, utan även Luxemburg och Belgien, när de kräver mer skatt.
På 1980-talet skapade Kamprad en stiftelse i Nederländerna som kontrollerar företaget. Varuhusen måste betala en royalty på tre procent av omsättningen årligen till Inter Ikea, med säte i Delft. Pengarna skickades sedan vidare till olika stiftelser i Luxemburg och senare till Liechtenstein.

EU-kommissionären Margrethe Vestager, från Danmark, har angripit storföretags skatteupplägg, när de fått särskilt gynnsamma avtal med olika medlemsländer.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!