Helsingborgs Dagblad säger upp 40

publicerad 4 oktober 2013

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Helsingborgs Dagblad, HD, säger upp 40 tjänster när tidningen ska genomföra ett omfattande sparpaket. Totalt siktar tidningen på att spara 20 miljoner kronor.

Tidningen lägger även ner sina lokalkontor i kommunerna Klippan och Örkelljunga i Skåne. Helsingborgs Dagblad kommer att släppa sin bevakning av stora delar av nordvästra Skåne i och med sparpaketet.

“Att situationen är allvarlig och att krisen riskerar att bli långvarig märks inte minst av det faktum att eventuella andra besparingar som kan hittas inte ska användas för att behålla tjänster utan ska genomföras i förebyggande syfte”, skriver tidningen på HD.se.

“Strukturell förändring”
Helsingborgs Dagblad är långt ifrån ensamma om att genomföra omfattande nedskärningar och uppsägningar. Det beror främst på vikande annonsintäkter när papperstidningsupplagorna minskar drastiskt i antal.

 Det här handlar inte om en konjunkturnedgång utan om en strukturell förändring vi måste anpassa oss till, säger Sören Sommelius, som är med i en av ägarfamiljerna, till HD.se.

Tidigare har Helsingborgs Dagblad stängt ner sina lokala redaktionskontor i kommunerna Perstorp och Svalöv.

Journalistklubben kritiska
Helsingborgs Dagblads journalistklubb riktar skarp kritik mot tidningens ledning för massuppsägningarna.

“När vi nu tvingas in i förhandlingar om neddragningar befarar vi också att HD ställer sig bland de oseriösa företag som slänger ut folk med ena handen och tar in bemanningsföretag med den andra. Journalister som ställt upp för företaget i åratal och därmed gjort sig obekväma bland makthavare riskerar att slängas ut i arbetslöshet”, skriver klubben i ett uttalande.

 

Läs även:
DN jämförs med Ryanair
Hård kritik mot DN för ”skrämselmetoder”
Nya sparkrav på Sydsvenskan – säger upp var femte journalist

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!