MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 4 mars 2024

måndag 4 mars 2024

Handelsbanken lägger ner kontor – 1000 personer varslas

publicerad 18 september 2020
- av Sofie Persson

Handelsbanken planerar att lägga ner hälften av sina kontor och varslar 1000 medarbetare.

Beskedet presenterades under rubriken ”Handelsbanken kraftsamlar på kontoren, ökar den digitala utvecklingstakten och sänker kostnaderna” under onsdagsmorgonen. Man uppger att bankens vd Carina Åkerström har fått grönt ljus att ge sig på vad man uppger vara en splittrad organisation med starka regionchefer som ”varit kungar i sitt eget rike”. Nu kommer hela strategin att läggas om och bankens fem regioner försvinner.

Vi kommer att omorganisera oss i Sverige, bekräftade Carina Åkerström på onsdagens presskonferens.

Handelsbanken har i nuläget många kontor på mindre orter och de flesta kommer troligtvis bli av med sina kontor. Under presskonferensen fick Carina Åkerström många frågor kring kontorsslakten. Hon menar dock att förändringen är en satsning och kallade beskedet en ”kunddriven förändring” med hänvisning till att många kunder numera använder sig av digitala lösningar istället för att gå in på banken.

De fackliga organisationerna har fått en förvarning om att det här beskedet skulle komma, men har inte fått lov att prata om det.

Vi har känt till det en tid. Det är ett tråkigt besked för våra medarbetare och medlemmar. Vi kommer att göra allt för de enskilda personerna som drabbas så att de blir behandlade med respekt och omsorg, säger Anna Hjelmberg, som är ordförande för koncernklubben i Handelsbanken.

Planen är att vid slutet av 2021 ha minskat ner från dagens 380 kontor till drygt 200 kontor. Samtidigt kommer cirka 1000 medarbetare tvingas lämna arbetsplatsen de närmaste två åren, skriver banken i pressmeddelandet. Man tillägger att förändringarna “kommer att bidra till lägre kostnader”.

Det här kommer inte oväntat. Men trots de aviserade neddragningarna kommer Handelsbanken att ha fler kontor än Swedbank. Det blir cirka 200 mot Swedbanks 160, säger Joakim Bornold, som är sparekonom och analytiker på Söderberg&Partners.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend