Ekonomi

Greta får 1 miljon euro för “ihärdig kamp för mänskligheten”

Greta i sitt tacktal till Gulbenkian-stiftelsen.

Den svenska klimatalarmisten Greta Thunberg tilldelas 1 miljon euro och det portugisiska Gulbenkian-priset “för mänskligheten”.

Sedan tidigare har Greta Thunberg mottagit en lång rad utmärkelser, bland annat Amnestys utmärkelse som “Samvetsambassadör”, Right Livelihood Award, Nordiska Rådets miljöpris, Barnens Internationella Fredspris och även nominerats till Nobels fredspris.
Nu kan hon lägga ytterligare 1 miljoner euro till sin prispott med Gulbenkian-priset för mänskligheten.

Sättet som Greta Thunberg lyckas mobilisera den yngre generationen för klimatet och hennes ihärdiga kamp för att ändra på status quo gör henne till en av de mest betydelsefulla personerna i vår tid” säger prisjuryns ordförande och Portugals tidigare president Jorge Sampaio i ett uttalande.

Calouste Gulbenkian var en brittisk-amerikansk affärsman med armeniskt påbrå som bland annat är känd som en av de första att exploatera irakisk olja för västerländska marknader. Gulbenkian-priset i vetenskap har delats ut sedan 1976 och 2012 började man belöna personer även i kategorin “för mänskligheten”.

Under de gångna två åren har Thunberg bland annat bjudits in till Världsekonomiskt forum, Europaparlamentet, talat vid ett ett flertal toppmöten i FN och där också hyllats av generalsekreteraren António Gutierrez. Även påve Franciskus har mött upp henne och likt många andra maktpersoner stämt in i hyllningskören av vad som utmålats i konventionella medier som en kamp mot alla odds för vetenskapen och miljön.

Thunberg fortsätter nu sitt nya spår med att försöka profilera sig i coronakrisen och ska enligt uppgift donera en del av prispengarna till SOS Amazonia som jobbar med att bekämpa covid-19 i Amazonasregionen.

 

Källa: NB Nyhetsbyrån

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!