MORGONDAGENS DAGSTIDNING – fredag 23 februari 2024

fredag 23 februari 2024

Göteborgs kex lägger ner i Kungälv – flyttar till Lettland

publicerad 13 juni 2018
Fabriken i Kungälv kommer efter 2022 inte längra tillverka Göteborgs kex

Livsmedelsjätten Orkla flyttar all produktion av klassiska Göteborgs kex från Kungälv till Riga i Lettland, vilket mött hård kritik.

Göteborgs kex – som ägs av Orkla och tillverkar bland annat Digistive, Singoalla och Ballerina – meddelar att man kommer flytta hela produktionen av Göteborgs kex från fabriken i Kungälv till Riga.

Orkla har varit fåordiga till varför man väljer att flytta produktionen till Riga. Beskedet har mötts av stark kritik, bland annat av facket.

Foto: negative four/CC BY-NC-SA 2.0

Det är ett riktigt oansvarigt beslut som tas med en väldigt stor risk för Orkla. I de förhandlingar som har varit så har företaget inte varit mottaglig för de invändningar som finns utan de har hårdnackat argumenterat för en utflyttning till varje pris, säger Eva Guovelin, förbundsordförande i fackförbundet Livs, i ett pressmeddelande.

Orkla har inte haft som ett alternativ att se en fortsatt produktion i Sverige. De stirrar sig blinda på de lägre löner som Lettland kan erbjuda och bortser helt från den kunskap och lojalitet som finns i Kungälv.

2022 ska all produktion av Göteborgs kex flyttas från fabriken i Kungälv. Idag arbetar cirka 350 medarbetare på fabriken i Kungälv, men produktutvecklingen, som består av 8 personer, kommer förbli i Kungälv även efter flytten.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend