Göteborgs kex lägger ner i Kungälv – flyttar till Lettland

publicerad 13 juni 2018
Fabriken i Kungälv kommer efter 2022 inte längra tillverka Göteborgs kex

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Livsmedelsjätten Orkla flyttar all produktion av klassiska Göteborgs kex från Kungälv till Riga i Lettland, vilket mött hård kritik.

Göteborgs kex – som ägs av Orkla och tillverkar bland annat Digistive, Singoalla och Ballerina – meddelar att man kommer flytta hela produktionen av Göteborgs kex från fabriken i Kungälv till Riga.

Orkla har varit fåordiga till varför man väljer att flytta produktionen till Riga. Beskedet har mötts av stark kritik, bland annat av facket.

Foto: negative four/CC BY-NC-SA 2.0

Det är ett riktigt oansvarigt beslut som tas med en väldigt stor risk för Orkla. I de förhandlingar som har varit så har företaget inte varit mottaglig för de invändningar som finns utan de har hårdnackat argumenterat för en utflyttning till varje pris, säger Eva Guovelin, förbundsordförande i fackförbundet Livs, i ett pressmeddelande.

Orkla har inte haft som ett alternativ att se en fortsatt produktion i Sverige. De stirrar sig blinda på de lägre löner som Lettland kan erbjuda och bortser helt från den kunskap och lojalitet som finns i Kungälv.

2022 ska all produktion av Göteborgs kex flyttas från fabriken i Kungälv. Idag arbetar cirka 350 medarbetare på fabriken i Kungälv, men produktutvecklingen, som består av 8 personer, kommer förbli i Kungälv även efter flytten.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!