Ekonomi

Göteborgs kex lägger ner i Kungälv – flyttar till Lettland

Fabriken i Kungälv kommer efter 2022 inte längra tillverka Göteborgs kex

Livsmedelsjätten Orkla flyttar all produktion av klassiska Göteborgs kex från Kungälv till Riga i Lettland, vilket mött hård kritik.

Göteborgs kex – som ägs av Orkla och tillverkar bland annat Digistive, Singoalla och Ballerina – meddelar att man kommer flytta hela produktionen av Göteborgs kex från fabriken i Kungälv till Riga.
Orkla har varit fåordiga till varför man väljer att flytta produktionen till Riga. Beskedet har mötts av stark kritik, bland annat av facket.

Foto: negative four/CC BY-NC-SA 2.0

Det är ett riktigt oansvarigt beslut som tas med en väldigt stor risk för Orkla. I de förhandlingar som har varit så har företaget inte varit mottaglig för de invändningar som finns utan de har hårdnackat argumenterat för en utflyttning till varje pris, säger Eva Guovelin, förbundsordförande i fackförbundet Livs, i ett pressmeddelande.

Orkla har inte haft som ett alternativ att se en fortsatt produktion i Sverige. De stirrar sig blinda på de lägre löner som Lettland kan erbjuda och bortser helt från den kunskap och lojalitet som finns i Kungälv.

2022 ska all produktion av Göteborgs kex flyttas från fabriken i Kungälv. Idag arbetar cirka 350 medarbetare på fabriken i Kungälv, men produktutvecklingen, som består av 8 personer, kommer förbli i Kungälv även efter flytten.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!