Frankrikes varning: Handelskrig med USA om några dagar

USA:s ståltullar

publicerad 3 juni 2018
- av Alexander Almqvist
Bruno Le Maire, Frankrikes finansminister, är starkt kritisk till de amerikanska ståltullarna

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire varnar nu för att ett fullskaligt handelskrig kan bryta ut mellan EU och USA efter att USA infört ståltullar mot EU.

I veckan meddelade USA:s handelsminister Wilbur Ross att stål och aluminium som importeras till USA från EU, Mexiko eller Kanada kommer att beskattas genom tariffer.

EU har hela tiden uttryckt sitt missnöje över de amerikanska ståltullarna och nu går Frankrikes finansminister Bruno Le Maire ut och varnar för att ett storskaligt handelskrig kan bryta ut mellan EU och USA, rapporterar RT.

Vi har några dagar på oss att vidta de nödvändiga åtgärder som krävs för att undvika ett handelskrig mellan EU och USA och för att undvika ett handelskrig bland G7-medlemmarna, sade Bruno Le Maire vid ett möte mellan G7-ländernas finansministrar under lördagen.

– Bollen ligger på USA:s planhalva och det är upp till den amerikanska administrationen att fatta rätt beslut för att rätta till situationen och att lindra svårigheterna.

Donald Trump har tidigare hävdat att USA utnyttjas av bland annat EU och Kina på den globala handeln. Analytiker tror att det är en av huvudanledningarna till varför ståltullarna införts, samt att vinna sympatier för amerikanska arbetare inom den inhemska stålindustrin.

Det är fortfarande oklart om USA kommer införa liknande handelstullar på stål och aluminium från Kina. Kina har även de varnat för handelskrig om USA går vidare med ståltullarna, rapporterar BBC.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!