MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 4 mars 2024

måndag 4 mars 2024

Förre EU-ordföranden Barroso får toppjobb hos Goldman Sachs

publicerad 12 juli 2016
José Manuel Barroso

José Manuel Barroso, som var ordförande för EU-kommissionen mellan 2004-2014, har fått en tjänst som ordförande och rådgivare hos den amerikanska storbanken Goldman Sachs.

Mellan 2002-2004 var José Manuel Barroso Portugals premiärminister. Efter det innehade han den mäktigaste positionen inom hela den Europeiska unionen, som ordförande för EU-kommissionen, under ett helt decennium.

Nu har Barroso fått jobb på den amerikanska storbanken Goldman Sachs. Barroso kommer arbeta som ordförande och rådgivare för Goldman Sachs internationella verksamhet. Han ska bland annat rådge banken i Storbritannien inför de brittiska förhandlingarna att lämna EU, rapporterar Politico.

Att EU-kommissionens före detta ordförande nu får jobb hos en av världens främsta banker har rivit upp känslor i EU-parlamentet.

– Dessa skamliga svängdörrar mellan politik och näringsliv väcker tvivel om integriteten för en demokratisk politik”, säger Sven Giegold, en grön MEP. “Barrosos snabba byte skadar EU-kommissionens rykte, säger den tyske EU-parlamentarikern Sven Giegold till Politico.

Vad som gör Barrosos val av ny arbetsgivare extra känsligt är att Goldman Sachs anklagats för att varit med och hjälpt Grekland att dölja sina finansiella skulder i samband med att landet gick med i Eurozonen 2000.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!


Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend