FN om eskalerande matpriserna: ”Vi står inför helvetet på jorden”

publicerad 20 juni 2022
- av Sofie Persson
Protest mot bland annat den ekonomiska krisen i Colombo i Sri Lanka under april 2022.

Efter ytterligare ökade matpriser varnar nu FN för att följderna kan bli katastrofala och att flera länder kan komma att drabbas av bland annat våldsamma upplopp och politiskt våld.

Vi står inför helvetet på jorden om vi inte gör något omedelbart, menar David Beasley på FN:s livsmedelsprogram.

I kölvattnet av coronakrisens ”räddningspaket”, kriget i Ukraina och sanktionspolitiken mot Ryssland har matpriserna ökat radikalt världen över. Nu varnar David Beasley, direktör på FN:s livsmedelsprogram, för att det kan få katastrofala konsekvenser i form av protester, politiskt våld och upplopp som följd.

Även före Ukrainakrisen stod vi inför en aldrig tidigare skådad global matkris till följd av covid och ökade bränslepriser. Vi trodde inte att det kunde bli värre, men det här kriget innebär en katastrof, säger Beasley enligt The Guardian.

Främst menar Beasley att länder som är beroende av Ukraina kommer att drabbas hårdast. Landet odlar varje år mat som föder 400 miljoner människor och producerar även 42 procent av världens solrosolja, 16 procent av all majs och 9 procent av vetet. Exempelvis får Somalia all sin vete från Ukraina och Egypten får 80 procent av sin vete från de båda länderna.

Beasley pekar på att man redan börjat se upplopp i exempelvis Sri Lanka och protester i bland annat Tunisien och Peru, vilket han menar bara är början på en dramatisk tid framöver.

Det är en väldigt, väldigt skrämmande tid. Vi står inför helvetet på jorden om vi inte gör något omedelbart, menar han. Det bästa vi kan göra just nu är att avsluta det där jäkla kriget i Ryssland och Ukraina och öppna hamnen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!