Flera flygbolag ställer in flyg till Europa

Det nya kalla kriget

publicerad 4 mars 2022
- av Sofie Persson

Flera flygbolag ställer nu in sina flyg till och från Europa. Anledningen är stängda luftrum kring Ryssland och Ukraina och det allmänt osäkra läget på grund av kriget.

Den asiatiska flygjätten ANA Holdings har ställt in flyg till och från Europa på grund av riskerna som kriget i Ukraina medför. Även det statliga japanska flygbolaget Japan Airlines har meddelat att man går samma väg.

Vi följer upp läget kontinuerligt, men givet den aktuella situationen i Ukraina och andra risker har vi beslutat att ställa in samtliga flygningar, säger en talesman för Japan Airlines till Reuters.

Flera flygrutter från flygbolagen går runt Ryssland som har stängt sina luftrum för flera europeiska och kanadensiska flygbolag. Även luftrummet över Ukraina är stängt. Vissa flygbolag har valt att istället ändra flygrutterna, men det kan innebära längre och dyrare flygningar.

Det finska flygbolaget Finnair meddelade under veckan att man kommer att fortsätta flyga till Tokyo, där man vanligtvis använder ryskt luftrum, men nu genom en ny flygrutt. Flygningen kommer att öka från 9,5 timmar till 13 timmar.

Även flera asiatiska flygbolag har ändrat rutterna för att undvika ryskt luftrum. Exempelvis Korean Air Lines flyger dock fortsättningsvis sina vanliga rutter kring Ryssland.

Tidigare under veckan har USA, Kanada och EU stängt sina luftrum för ryska flygningar, enligt Asia Finacial.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.